FAQ E-Tutorial

SOALAN LAZIM

Jawapan Untuk Setiap Pertanyaan Anda Berkaitan Dengan E-Tutorial

KEAHLIAN E-TUTORIAL

Cara mendaftar menggunakan emel

Cara login menggunakan emel

Cara log keluar selepas selesai mengakses tutorial

Jika terlupa password

KEMASKINI PROFAIL

Cara mencipta gambar profail

MENGAKSES TOPIK E-TUTORIAL

Cara mengakses & mengaktifkan topik e-tutorial

Pastikan anda sudah log masuk sebagai ahli terlebih dahulu. Kemudian lakukan step seperti yang ditunjukkan di dalam video di bawah.

 

Cara memulakan pembelajaran

Cara menyempurnakan setiap unit yang telah dipelajari

Cara menamatkan topik e-tutorial

Cara mencetak & mendownload sijil

LAIN-LAIN

Mengapa segmen E-Tutorial ini disediakan secara percuma?

Segmen E-Tutorial kemahiran sulam, seni jahitan dan kraf disediakan secara percuma kerana ia merupakan langkah kami untuk menyumbang sesuatu kepada masyarakat. Inilah sebenarnya cara dan kehidupan usahawan. Setiap usahawan perlu menyumbangkan sesuatu kepada masyarakat. Pun begitu terdapat beberapa topik tutorial yang dikenakan bayaran.

Justeru, dengan E-Tutorial ini, kami di Akademi2u berharap dapat menyumbang ilmu kemahiran ini untuk dipelajari masyarakat.

Bolehkah jika saya mencadangkan topik-topik lain untuk dimasukkan ke dalam segmen E-Tutorial ini?

Boleh. Malah kami amat mengalu-alukan setiap cadangan daripada pelawat laman web kami. Dan setiap cadangan topik atau teknik tersebut akan dipertimbangkan untuk dimuatkan di sini sekiranya terdapat permintaan yang sama daripada pelawat lain.

Untuk semua cadangan, anda boleh menggunakan Borang Cadangan Topik Tutorial yang disediakan.

Adakah nanti berlaku pertindihan E-Tutorial dengan E-Kelas yang disediakan?

Tidak sama sekali. Ini kerana platform E-Kelas lebih menjurus kepada proses membentuk peserta menjadi keusahawanan sulaman, jahitan atau kraf secara total. Anda bukan sahaja mempelajari teknik-teknik terbaru tetapi anda juga akan mempelajari skil-skil perniagaan dan keusahawanan. Walaupun topik yang dipelajari kadangkala sama, namun kaedah pembelajaran 80% lebih berbeza dengan modul-modul yang terdapat di dalam E-Tutorial.

Ironinya, jika anda yang berminat untuk menjadikan kemahiran ini sebagai kerjaya keusahawanan anda, maka E-Kelas adalah platform yang paling tepat. Namun, jika anda hanya ingin mempelajari teknik ini sekadar hobi dan suka-suka, maka E-Tutorial ini adalah platform yang sesuai.

Mengapa saya perlu sign in untuk membuka tutorial?

Ia proses yang biasa di mana-mana platform yang menawarkan tutorial secara online. Malah, dengan hanya satu login sahaja, kesemua tutorial akan dapat dibuka sepenuhnya. Malah, pendaftaran mudah ini membolehkan peserta dimaklumkan terus apabila terdapat topik terbaru untuk tutorial jahitan, tutorial sulam mahupun topik tutorial kraf.

MASIH TIDAK MENJAWAB MASALAH ANDA?

Hubungi kami menggunakan WhatsApp atau Borang di bawah jika terdapat apa jua masalah berkaitan dengan E-Tutorial Akademi2u.